Κύπριοι, οι πλέον δύσπιστοι Ευρωπαίοι για τα εμβόλια covid-19
Κύπριοι, οι πλέον δύσπιστοι Ευρωπαίοι για τα εμβόλια covid-19
Στο πρόσφατο ευρωβαρόμετρο για τους εμβολιασμούς και τα εμβόλια, με δημοσιευμένα στοιχεία τον Απρίλιο 2021, κατατάσσει την Κύπρο στην τελευταία θέση αναφορικά με την πρόθεση των πολιτών να εμβολιαστούν κατά της Covid-19, αφού στη συγκεκριμένη ερώτηση το 26% απάντησε «ποτέ», και το 40% «αργότερα». Τα δύο αυτά ποσοστά είναι τα υψηλότερα στην ΕΕ27, με τους μέσους όρους να βρίσκονται στο 12% και 21% αντίστοιχα. Αντίθετα, μόλις το 13% δήλωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο «το συντομότερο δυνατό» και το 16% «κάποια στιγμή μέσα στο 2021». Στον αντίποδα βρίσκονται χώρες όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Μάλτα με επιτυχημένα εμβολιαστικά προγράμματα με ποσοστά άνω των 50% εκείνων που επιθυμούν να λάβουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό ενώ ο μέσος όρος των 27 της ΕΕ βρίσκεται στο 42% σε τεράστια απόκλιση από το Κυπριακό ποσοστό. Eurobarometer, April 2021.
Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός πως η αρνητική στάση των Κυπρίων πολιτών προς το εμβόλιο έχει διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους όπου σύμφωνα πάλι με δευτερογενή μελέτη του ευρωβαρομέτρου μόλις το 14% των Κυπρίων πολιτών επιθυμούσαν να λάβουν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. EU December 2020.
Με δεδομένη την επείγουσα ανάγκη για σημαντική εμβολιαστική κάλυψη και επίτευξη ανοσίας στην κοινότητα, έτσι ώστε να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα αυτά τα ευρήματα προφανώς φανερώνουν την αδυναμία της πολιτείας να ενημερώσει του πολίτες και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, στο θέμα των εμβολίων και του εμβολιασμού. Αυτό επιβεβαιώνεται και πάλι από τα ευρήματα του προαναφερθέντος Ευρωβαρόμετρου. Σε σχετική ερώτηση για το εμβόλιο κατά της Covid-19, το 74% των ερωτηθέντων Κυπριών απάντησαν ότι «συμφωνούν απόλυτα» ή «τείνουν να συμφωνήσουν» στο ότι «οι δημόσιες αρχές δεν είναι επαρκώς διαφανείς για τα εμβόλια Covid-19». Αυτό το ποσοστό είναι επίσης το υψηλότερο στην ΕΕ27, με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο να βρίσκεται στο 62%.
Φαίνεται ότι η παραπληροφόρηση, το ‘fake news’ τα κοινωνικά δίκτυα, οι παρέες και οι «κουβέντες του καφενέ» έχουν με άνεση κερδίσει αυτή την αναμέτρηση. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει επιτύχει στο σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής επικοινωνιακής πολιτικής και ουσιαστικής στρατηγικής για ορθή πληροφόρηση. Είναι αλήθεια ότι οι επιφυλάξεις και τα ερωτήματα που κυριάρχησαν στην πρώτη φάση της παραγωγής των εμβολίων, ταχύτητα, χρονική διάρκεια φάσεων κλινικών δοκιμών, μεγέθη συμμετεχόντων στις κλινικές μελέτες κ.α., και το «επικοινωνιακό αλαλούμ» που επικράτησε σε δεύτερη φάση, σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αλλά και τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, ιδιαίτερα αυτών ης Astra Zeneca και της Johnson & Jonson υπονόμευσαν την αξιοπιστία της επίσημης ενημέρωσης και τροφοδότησαν ένα κύμα αμφισβήτησης. Φαίνεται ότι αυτό το κύμα υποχωρεί σταδιακά μετά και τον εμβολιασμό ενός αρκετά μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού χωρίς σοβαρές παρενέργειες.